5 redenen om 5 minuten te douchen

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Wist je dat je door wat korter te douchen niet alleen water en energie bespaart, maar er veel meer voor terugkrijgt?

Douchen. Elke dag of om de dag, in de ochtend of ’s avonds, na het sporten of voor een feestje. Iedereen heeft zo zijn eigen doucheritme en favoriete moment van de dag om onder die heerlijk warme douchekop te staan.

Douchen is voor velen één van de meest ontspannende activiteiten van de dag. Wellicht dat het daarom zo moeilijk is om er onderuit te stappen en stiekem verbruiken we meer dan we denken.

Hoeveel kost een douche?

We staan gemiddeld 9 minuten onder de douche en doen dat gemiddeld 0,69 keer per dag (de één doucht elke dag, de ander om de dag). Per douchebeurt verbruiken we gemiddeld 49,2 liter verwarmd water. Een gemiddelde douchebeurt kost ongeveer €0,25 tot €0,40.

We verbruiken dus 49,2 liter water per douche, dat is ruim 18.000 liter per jaar! In totaal zijn we ongeveer €90 tot €150 per persoon per jaar kwijt voor het douchen. Al met al is er volop ruimte om te besparen door korter te douchen. Maar er zijn meer voordelen om korter te douchen!

Verkort je douchebeurt tot 5 minuten - dit zijn de voordelen

We hebben 5 redenen op een rij gezet om niet 9 minuten, maar 5 minuten te douchen. Het lijkt misschien onhaalbaar, maar het kán echt! Vooral als je bedenkt dat het dit oplevert:

1.      Je kan 4 minuten langer slapen

Slapen is misschien nog wel fijner dan douchen. Douche je ’s ochtends? Dan kun je 4 minuten langer blijven liggen als je je douchebeurt verkort tot 5 minuten. Heerlijk nog 1 keer snoozen en omdraaien... Welterusten.Douchen slapen

2.      Je kan vaker uit eten gaan

Je kan 50 tot 80 euro per jaar besparen door gemiddeld 4 minuten minder te douchen. Dit betekent dat je misschien wel twee keer meer uit eten kan per jaar, een avond extra kan stappen of 44 frikandellen speciaal meer kan eten. We noemen maar een zijstraat. De keuze is aan jou.

3.      Je staat beter op met muziek


Stel je voor: je loopt de badkamer in, de muziek komt op, daar sta je dan, klaar voor een nieuwe dag. ‘Tum, tum tum tum’! De eerste noten van The Eye of the Tiger zorgen dat je een boost krijgt. Je stapt onder de douche en je kan dit nummer hardop meezingen. Na 5 minuten stopt het nummer en weet je dat je douchetijd erop zit. Dát is je dag goed beginnen in 5 minuten, daar heb je geen 9 minuten voor nodig.

zingen onder douche

4.      Je hebt tijd over

De tijd die je het hele jaar door bespaart door korter te douchen, kun je op allerlei manieren besteden. Je kan bijvoorbeeld 24 voetbalwedstrijden extra kijken, maar we snappen dat niet iedereen van voetbal houdt. Besteed die uren zoals jij wil!

5.      Je bent milieubewust bezig

Je merkt het niet direct als je onder de douche staat, maar het milieu profiteert ook van je kortere douchebeurt. Een gemiddeld huishouden bespaart 110 liter warm water per dag en 212 m3 gasverbruik per jaar als de douchebeurten tot 5 minuten zijn beperkt.

Als elke Nederlander dat zou doen, is dat 120 miljoen m3 water en 500 miljoen m3 aardgas: een besparing van 460 miljoen euro! Om een idee te geven: je kan 2 jaar lang koken op het gas dat je jaarlijks bespaart door 5 minuten te douchen.

Tip van 50five: Hydrao douchekop

Wil je hulp om meer inzicht te krijgen in je douchegedrag? De Hydrao slimme en waterbesparende douchekop helpt je.

Hydrao

Je kan deze douchekop koppelen aan een app, die vervolgens je waterverbruik bijhoudt. Bovendien kun je instellen dat de LED-verlichting in de douchekop verandert naarmate je langer doucht. De verlichting begint met groen voor de eerste 10 verbruikte liter, vervolgens kleurt deze blauw na 20 liter, roze na 30 liter en rood na 40 liter. Verbruik je meer dan 40 liter? Dan beginnen de LED-lampjes te flitsen.

Met deze douchekop kun je besparingen tot 25% realiseren en ook de kinderen spelenderwijs leren om niet te lang te douchen. Jong geleerd…

Bron: Milieu Centraal en TNS NIPO

 

Bekijk andere slimme producten om water te besparen

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Bobbi
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost