Hoe maak je slimme speakers kinderproof?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Verbied het gebruik van de slimme speaker niet, maar geef je kinderen een eigen account.

Natuurlijk heb je je kinderen verteld wat een slimme speaker kan en hebben je kinderen beloofd niet zomaar overal op te drukken. Je kunt echter beter een slimme manier toepassen om de slimme speakers kinderproof te maken. Dat doe je niet door de slimme speaker tot verboden apparaat te verklaren, maar door ze een eigen account te geven.

Geef je kinderen een eigen account

Stel je hebt Google Home. Je hebt het apparaat volledig ingesteld en wilt dus liever niet dat je kinderen er mee aan de slag gaan. Tenzij het echter hun eigen account is, hun eigen domein binnen Google Assistant. Door dit te realiseren maak je je slimme speaker gewoon kinderproof en zullen ze zich uitsluitend bezighouden binnen hun eigen account.

Leeftijdsrestricties en mogelijkheden

Wat je doet, is een Google account en de stem van je kind koppelen aan Google Home. Vervolgens kan je kind allerlei dingen doen; vragen stellen bijvoorbeeld, games spelen en naar verhaaltjes luisteren. Overigens kunnen de kinderen al veel op Google Home, het apparaat biedt zo ongeveer hetzelfde aan kinderen als aan volwassenen. Aan de hand van de leeftijd zijn bepaalde onderdelen niet te gebruiken door kinderen. Jonger dan dertien jaar bijvoorbeeld is er geen toestemming voor YouTube. Als je een Google Play Muziek gezinsabonnement hebt, kan je kind ook van deze dienst geen gebruik maken. Ook kunnen alleen apps die van Google zijn gebruikt worden. Dit geldt dan dus alleen als je voor je zoon of dochter een eigen account hebt gemaakt en uit de ingevulde leeftijd is gebleken dat ze nog geen dertien jaar oud zijn.

Koppel de stem van je kind aan Google Home

Zaak dus om de stem van je kind aan Google Home te koppelen om ze een eigen gedeelte te geven waardoor de rest van het apparaat kinderproof is. Mocht je kind al de beschikking hebben over een bestaand Google account waaraan je toezicht hebt toegevoegd, dan kan je zoon of dochter Google Home meteen instellen via de Google Home app. Oké, de assistent moet dus de stem leren herkennen van je kind.

Hoe stel je dit in?

Ga je de koppeling tot stand brengen met je eigen apparaat, zorg dan altijd dat jouw apparaat en Google Home met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Is dat het geval, open dan de Family Link applicatie en selecteer vervolgens de naam van je kind. Je tikt op ‘instellingen beheren Google Assistant’ en je voegt je kind toe aan ‘nieuwe apparaten’. Vervolgens volg je de gegeven instructies en geef je het apparaat aan je zoon of dochter. Samen kun je vervolgens de Google Assistant de stem van je kind leren herkennen en je hebt daarmee meteen ook je slimme speaker kinderproof gemaakt. 

Google account en stem ontkoppelen

Bereikt je kind een bepaalde leeftijd dat een eigen account niet nodig is, dan ontkoppel je gewoon weer. Je opent opnieuw de Family Link applicatie op je apparaat en selecteert de naam van je kind. Ga daarna naar de kaart Google Home en klik op ‘instellingen Google account en stem ontkoppelen’. Als je als ouder gewoon een stevige vinger aan de pols wenst te houden, kies dan ook voor het inschakelen van ‘persoonlijke resultaten’. Als je dit doet, dan geef je Google Assistant toestemming om bepaalde privégegevens van je zoon of dochter – denk aan contacten en de agenda – voor te lezen. Bovendien kunnen de foto’s van je kind dan op een televisie getoond worden. Kies je voor deze optie dan kies je wel voor alles of niets. Het is niet mogelijk om alleen bepaalde onderdelen in te zien of voorgelezen te krijgen.

Alleen met de badge ‘voor gezinnen’ toegang tot niet-Google applicaties

Is je kind nog geen dertien jaar oud, dan kan het alleen met een badge ‘voor gezinnen’ niet-Google apps gebruiken. Anders dus niet. Aan de andere kant is het zo dat als je eerder al toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google account van je kind, dan kan je kind toegang krijgen tot alle functies van derden op Google Home. Let hier dus op!

Kinderproof is niet verbieden

Hoe dan ook, je wilt graag enig inzicht en controle houden over wat je kinderen op de slimme speaker doen en kunnen doen. Dat heeft niets met wantrouwen te maken maar is meer een teken dat jij je als ouder bewust bent van de gevaren die op de loer liggen. Hiermee is het eigen account van je kinderen veilig en je slimme speaker dus kinderproof. 

Zo zie je maar dat iets kinderproof maken niet altijd alleen een kwestie is van het verbieden van bepaalde onderdelen. Geef ze een eigen account, met daarin de ingebouwde restricties en je kunt je kids met een gerust hart kennis laten maken met de wondere wereld van smart home en stembediening.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Bobbi
5 maanden geleden door Joost
6 maanden geleden door Joost