Je huis verduurzamen? Eenvoudiger dan je denkt

Laatste aanpassing: 5 maanden geleden

Duurzaam wonen heeft grote voordelen en is eenvoudiger dan je denkt!

Op de dag van vandaag is er veel mogelijk als je jouw woning wilt verduurzamen. Je valt als het ware bijna buiten de boot als je dit niet zou doen. Volkomen terecht overigens die verhoogde aandacht, het kan alleen maar jezelf en het klimaat ten goede komen als ook jij vandaag de eerste stap zet naar duurzaam wonen. Of je nu een nieuw huis wilt bouwen of je bestaande huis wilt verbouwen, verduurzamen kan iedereen. Vanuit de overheid wordt dit dan ook aangemoedigd in de vorm van subsidies en premies, waardoor de investeringskosten een heel stuk dalen en ook jij binnen jouw budget de nodige maatregelen kan nemen om energie- en budgetvriendelijk te wonen.

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen of heb je wel al een algemeen beeld maar nog geen concrete uitwerking? We helpen je graag verder op weg met tal van tips en adviezen. Ook jij kan jouw huis verduurzamen en het gaat eenvoudiger dan je denkt.

Ga voor zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is zonder twijfel een goede stap in het verduurzamen van je huis. Niet alleen zul je op termijn een flink stuk besparen op je energiefactuur door het rendement op je zonnepanelen, je zult ook het milieu een grote dienst bewijzen door op een natuurlijke manier jouw eigen energie (gedeeltelijk) op te wekken.

Eenvoudig gesteld, vangen zonnepanelen de energie van de zon op die zij vervolgens omzetten naar elektriciteit die jij kunt gebruiken om te voldoen in de energiebehoefte van jouw huis. Zelfs bij bewolkt weer zullen de zonnepanelen nog zonne-energie opvangen en omzetten. Je kunt hier dus het hele jaar door van genieten. Heb je minder productie dan verbruik,dan neem je de nodige elektriciteit af van het net. Indien je meer productie dan verbruik hebt, kun je het overschot terugleveren aan het net. Een win-win situatie!zonnepanelenzonnepanelen

Zoals net beschreven hebben zonnepanelen 2 grote voordelen, eentje voor jezelf en eentje voor het milieu.

De terugverdientijd bedraagt maar enkele jaren, na die tijd geniet jij volop van gratis elektriciteit en dit zal een groot verschil op je energiefactuur uitmaken, tot enkele honderden euro’s op jaarbasis. Vraag zeker na of je in aanmerking komt voor subsidies die de aankoop en plaatsing heel wat goedkoper maken.

Bovendien help je mee aan een beter milieu omdat je groene stroom opwekt en dus minder CO2 uitstoot genereert. Je helpt hierdoor het broeikaseffect tegen te gaan en je werkt mee aan de toekomst van de volgende generaties.

Slimme thermostaten helpen je om duurzaam te wonen

Door gebruik te maken van een slimme thermostaat, kun je onnodige verwarmingskosten vermijden, wat ook weer je budget en het milieu ten goede komt. De grootste merken binnen deze markt zijn Tado, Honeywell en Nest.

Slimme thermostaten stemmen je verwarming perfect af op jouw leefgewoonten en die van je huisgenoten. Dankzij het zelflerend vermogen en het gebruik van radiatorknoppen zal er geen energie verspild worden. Zo kun je met slimme radiatorknoppen ervoor zorgen dat specifieke kamers wel of niet verwarmd worden. 

Bovendien kun je met iedere slimme thermostaat ook instellen dat je verwarming geactiveerd wordt net voor je thuis komt of wakker wordt, waardoor je huis nooit koud en kil zal voelen. Wel zo comfortabel. Dankzij slimme thermostaten gaan comfort en besparing hand in hand!tado slimme thermostaattado slimme thermostaat

Investeren in domotica

Je hebt vast en zeker al van domotica gehoord, maar vraagt je misschien wel af wat het precies is en hoe het jou kan helpen om duurzamer te wonen. Door hierin te investeren, kun je jouw toestellen thuis makkelijk programmeren en vanop afstand bedienen waardoor je aanzienlijk minder energie verbruikt. Denk maar aan lichten die automatisch aan gaan zodra het begint te schemeren, verwarmingen die op afstand bediend kunnen worden en gordijnen die een bepaald tijdstip automatisch openen. Ben je een apparaat vergeten uit te zetten voor je je huis verliet? Geen probleem, via je smartphone kun je dit nu ook van op afstand doen. 

Beschikt jouw huis over meter met dag- en nachttarief, dan kun je bijvoorbeeld ook toestellen zoals een wasmachine of vaatwasmachine zo programmeren dat die enkel tijdens de nachturen geactiveerd worden. De besparing op je energiefactuur zal duidelijk zichtbaar zijn en je helpt het milieu door geen onnodige energie te verbruiken.

Vaak schrikt het kostenplaatje van dit systeem mensen in eerste instantie af, toch is de terugverdientijd kort. De mogelijkheden zijn eindeloos en je wooncomfort zal aanzienlijk verhogen, ook niet onbelangrijk toch.

Ben jij ook helemaal klaar om voor duurzaam wonen te kiezen? Laat je inspireren door mensen die je al voorgingen, doe ideeën op in de webshop en laat een vakman jouw huis onder handen nemen. Je zult je later vast en zeker afvragen waarom je hier niet veel eerder voor koos. Met het geld dat je uitspaart, kun je alvast heel wat leuke dingen doen.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen