Luchtkwaliteit monitoren en verbeteren met smart home

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

De luchtkwaliteit binnenshuis kan tot 5 keer meer vervuild zijn dan die buitenshuis. Wat kun je eraan doen met smart home en wat zijn de voordelen?

Adem in, adem uit. En zo nog eens tot wel 29.000 keer per dag. Je ademt dagelijks ongeveer 10.000 liter lucht in. Je kunt je voorstellen dat de kwaliteit van de lucht die je inademt dan ook erg belangrijk is. Helaas is dat niet altijd het geval. Dat geldt zowel voor lucht buitenshuis als binnenshuis.

Hoe vervuild is de lucht die we inademen?

Om je een idee te geven van de mate van luchtvervuiling tegenwoordig: volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven wereldwijd maar liefst 4,2 miljoen mensen als direct of indirect gevolg van vervuilde lucht (WHO, 2016). 9 op de 10 mensen ademen vervuilde lucht in.

Wat zit er in vervuilde lucht? De verzamelnaam voor meest vervuilende deeltjes in de lucht is fijnstof. Dit zijn minuscule deeltjes die tot diep in de longen doordringen en vervelende gevolgen kunnen hebben. Fijnstof ontstaat over het algemeen door verbranding. Dit kan verbrande benzine zijn, maar ook koken en het branden van kaarsen kan fijnstof veroorzaken.

Naast fijnstof vind je in vervuilde lucht ook stikstofdioxiden, pollen, allergenen, schimmels, bacteriën en Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Laatstgenoemde zijn stoffen die afkomstig zijn van o.a. verf, schoonmaakmiddelen en printerinkt. Hoe kleiner een deeltje is, hoe schadelijker deze is voor je gezondheid.

Luchtkwaliteit

Luchtvervuiling binnenshuis?

Niet schrikken: luchtvervuiling binnenshuis kan tot wel 5 keer erger zijn dan buitenshuis. De reden hiervoor is dat door strenge bouwvoorschriften huizen en kantoren luchtdicht worden gebouwd. Zo voorkom je warmteverlies, maar is je huis ook minder goed geventileerd als hiervoor niet genoeg voorzieningen zijn getroffen. Vervuilde lucht die je huis binnendringt, kan zo minder gemakkelijk naar buiten.Je besteedt ongeveer 90% van de tijd binnenshuis. Dat kan in je eigen huis zijn, op kantoor of in de kroeg bijvoorbeeld. Dit zijn over het algemeen afgesloten ruimtes, waarin vervuilde lucht aanwezig kan zijn die er niet altijd even makkelijk uit kan.

Vooral als mensen aan het koken zijn, stijgt het fijnstofniveau binnenshuis zeer snel. Als je vervolgens niet voldoende ventileert of je lucht je huis niet vaak genoeg, dan ademen jij en je gezin dit in.

Ook als je gezinsleden of huisgenoten met allergieën hebt, is verontreinigde lucht funest: de aanwezige pollen en andere allergenen kunnen zorgen voor allergische reacties.

Je kunt hier echter wat aan doen!

Luchtmonitoring – meten is weten!

Bij 50five hebben we diverse smart home oplossingen in ons assortiment opgenomen die de luchtkwaliteit meten. Bovendien waarschuwen deze slimme producten je via een app als er kritieke waarden worden bereikt en je huis moet worden gelucht.

Een voorbeeld van zo’n product is de Netatmo Healthy Home Coach. Dit apparaatje meet continu de temperatuur, het geluidsniveau, de vochtigheid en luchtkwaliteit in huis. Je kan de status van je binnenklimaat raadplegen in de app, je wordt gewaarschuwd als er kritieke waarden zijn en je dus een raampje moet openzetten.

Als je bewust wordt van de luchtkwaliteit in huis, kun je er ook iets aan doen om de luchtkwaliteit structureel te verbeteren. Zo adem je minder fijnstof, VOS, pollen, allergenen en andere schadelijke stoffen in. 

Een slim luchtfilter dat automatisch inschakelt

Naast het aanbod aan slimme oplossingen die de luchtkwaliteit monitoren, hebben we ook een slimme luchtreiniger die aanslaat wanneer de luchtkwaliteit afneemt. Dit is de BRISE C200 luchtreiniger.

Ook dit smart home product analyseert de luchtkwaliteit en stuurt je meldingen als deze slecht is. Wat de BRISE echter ook doet is de lucht reinigen middels een luchtfilter dat tot 99,99% van alle bacteriën, fijnstof, VOS, allergenen en schimmels uit de lucht filtert. Zo zorg je ervoor dat de ruimte waar de BRISE C200 staat altijd schone lucht bevat, mits deze niet te groot is voor de capaciteit van het apparaat.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Bobbi
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost