Olisto koppelt je slimme apparaten aan elkaar

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Hoe meer slimme apparaten, hoe meer er mogelijk is, maar hoe laat je alles met elkaar samenwerken?

Stel je eens voor dat het alarm van je huis wordt ingesteld, de thermostaat lager gaat, de lampen worden gedoofd en de rolluiken dicht gaan wanneer de laatste persoon thuis vertrekt. Hij of zij hoeft hier verder niets zelf voor uit te voeren, want de acties worden uitgevoerd wanneer het slimme systeem merkt dat de laatste telefoon niet meer thuis is. Hoe meer slimme apparaten, hoe meer er mogelijk is, maar hoe laat je alles met elkaar samenwerken?

Het bedrijf dat alle slimme apparaten met elkaar wil laten communiceren heet Olisto.

Koppeling tussen slimme apparaten

Olisto is de naam van het Nederlandse bedrijf dat koppelingen mogelijk maakt tussen slimme apparaten en online diensten. Het bedrijf werd in 2016 opgericht als Triggi, maar die naam is begin 2018 veranderd in Olisto om een groter publiek aan te spreken. Aan het roer van het bedrijf staan de oprichters van Quby en zij bedachten de eerste slimme thermostaat van Nederland. Ze hebben dus al veel ervaring in het slimmer maken van het huis door slimme apparaten die data verzamelen en om acties te laten uitvoeren op basis van data.

Een wildgroei aan slimme apparaten

De afgelopen jaren zijn er naast de slimme thermostaat veel meer apparaten in huis gekomen die data verzamelen en analyseren. Die apparaten werken vaak niet met elkaar samen, waardoor het huis een wildgroei aan apparaten bevat en het volledige potentieel niet wordt benut. De kracht van slimme toepassingen zit natuurlijk in de combinatie ervan, zodat een netwerk aan geautomatiseerde diensten ontstaat. Het wordt dan niet meer alleen mogelijk om te meten, maar om slimme acties automatisch uit te laren voeren op basis van weersomstandigheden, externe gebeurtenissen of de aan- of afwezigheid van mensen.

Geautomatiseerde ‘als-dan’-acties

Met Olisto kun je de slimme apparaten, apps en online diensten met elkaar laten reageren. Het werkt op basis van het ‘als-dan’-principe en dat wordt een Trigg genoemd. Als de laatste persoon naar bed gaat, kan bijvoorbeeld automatisch de beveiliging worden ingesteld. Dit principe staat al langer bekend als IFTTT (If This Then That), maar IFTTT voldoet niet helemaal. Bij IFTTT is er namelijk nogal wat technische kennis nodig om meerdere apparaten op een juiste manier met elkaar te kunnen koppelen. Olisto maakt die koppeling tussen meerdere voorwaarden mogelijk, op een eenvoudige manier. De geautomatiseerde acties (Triggs) vinden vervolgens real-time plaats.

Eenvoudig voor iedereen

Vanwege die gebruiksvriendelijkheid, kan iedereen eenvoudig aan de slag met Olisto. Aan de basis staat een app voor de telefoon of tablet. In die app kunnen bepaalde kanalen worden aangeklikt. Die kanalen zijn de bestaande koppelingen voor een groot aanbod aan leveranciers. Zo werkt Olisto onder meer al samen met grote merken als Philips Hue, Fitbit, NestNetatmoNokia, diverse sociale media en Google-diensten. Gebruikers kunnen ook eenvoudig zelf Triggers aanmaken en die delen met anderen.

De werkelijke waarde van smart toepassingen

Hoe meer leveranciers hun apparaten of diensten beschikbar stellen aan Olisto en hoe meer gebruikers hun Triggs delen, hoe meer kan worden geautomatiseerd en hoe hoger de waarde van het slimme huis is. Door Olisto zijn smart toepassingen meer dan alleen grappige of handige apparaten, maar zorgt de combinatie voor een werkelijk geautomatiseerd smarthome.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Bobbi
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost