Rookmelders in alle woningen verplicht vanaf 2020

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Alles over regelgeving, (slimme) optische rookmelders en waar je deze plaatst

Wist je dat je huis in 5 minuten volledig in brand kan staan? En dat je niet wakker wordt van brandlucht, omdat de signalen van je reukorgaan niet bewust worden verwerkt in je slaap? Om die reden, en omdat 75% van de branden ’s nachts woeden, vallen de meeste dodelijke slachtoffers ’s nachts. In totaal vielen er in 2018 56 dodelijke slachtoffers door woningbrand (Bron: Leef!Brandveilig).

Als je te maken krijgt met woningbrand heb je slechts enkele minuten om te vluchten en de hulpdiensten te bellen. De beste oplossing hiervoor is het plaatsen van rookmelders: ze zorgen ervoor dat brand in een vroeg stadium wordt ontdekt en je jezelf en je gezin in veiligheid kan brengen. Om die reden worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen vanaf 2020. In dit artikel lees je alles over de nieuwe wetgeving, over de plaatsing van rookmelders, maar ook alles over het voordeel van slimme rookmelders.

Rookmelders verplicht in Vlaanderen

Ondanks dat er jaarlijks rond 20.000 woningbranden uitbreken en er vele slachtoffers vallen, denkt slechts 25% van de Belgen aan brandveiligheid. Ook hangen er (slecht onderhouden of niet-werkende) rookmelders in net iets meer dan de helft van alle woningen. Dat gaat veranderen per januari 2020: in Vlaanderen zijn vanaf dat moment rookmelders verplicht op elke verdieping van een woning (huurwoningen, zelfstandige woningen, nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen). Dit geldt voor zowel verhuurders als eigenaren van woningen.

Deze nieuwe wet borduurt voort op de wet uit 2013 waarin het verplicht werd om rookmelders te plaatsen in woningen die worden gebouwd, gerenoveerd of verhuurd. Dit geldt nu dus voor alle Vlaamse woningen.

Wetgeving in Brussel en Wallonië

De wetgeving over rookmelders in de gewesten Brussel en Wallonië zijn anders dan die in Vlaanderen.

In Brussel is het sinds 1 juli 2005 verplicht om minimaal één optische rookmelder te hebben geplaatst op de vluchtroute in alle huurwoningen. Dat wil zeggen in alle ruimtes waar iemand doorheen gaat om zich van de slaapkamer naar de uitgang te begeven. Ondanks dat hier geen regelgeving is voor eigen huizen is het zeer aan te raden om op elke verdieping van je woning rookmelders te hangen!

In Wallonië moeten alle woningen (huur- en zelfstandige woningen) één of meerdere optische rookmelders zijn geplaatst. Er moet minimaal één rookmelder per verdieping zijn geplaatst en als een bouwlaag groter is dan 80m2, dan moeten er twee rookmelders zijn geplaatst.

Rookmelders plaatsen

Rookmelder plaatsen

Volgens de nieuwe richtlijnen moet op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder zijn geplaatst en in kamerwoningen bovendien één per kamer. Zorg ervoor dat deze zo snel mogelijk zijn geplaatst, voor je eigen veiligheid maar ook om in januari 2020 aan de richtlijnen te voldoen.

De beste plaats om een rookmelder te hangen is in het midden van het plafond, maar een andere locatie in een ruimte mag ook.

Rookmelders per kamer

Het is over het algemeen aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke kamer waar je langs komt op je vluchtroute. Ook kelders en zolders die je direct kan betreden moeten zijn uitgerust met minimaal één rookmelder.

Er zijn enkele ruimtes waar het plaatsen van een rookmelder niet aan te raden is: de badkamer, keuken en de garage. Dit in verband met valse meldingen die een (standaard) rookmelder kan geven als er stoom of uitlaatgassen worden waargenomen. Er zijn echter slimme rookmelders die stoom herkennen en geen alarm slaan als dat wordt waargenomen, zoals de Nest rookmelder. Deze zou je bijvoorbeeld wel in de keuken kunnen plaatsen.

Waar moet een rookmelder aan voldoen

Om te voldoen aan de (nieuwe) richtlijnen, moet een rookmelder CE gemarkeerd zijn en voldoen aan NBN EN 14604. Dit kun je checken op de verpakking van de rookmelder. Je hebt de keuze tussen rookmelders die werken op een vervangbare batterij en een die werkt op een niet-vervangbare batterij.

Een minimale levensduur van een rookmelder met niet-vervangbare batterij is idealiter 10 jaar. Is de batterij leeg? Dan moet je de rookmelder vervangen. Dit geldt natuurlijk niet voor rookmelders met vervangbare batterijen, daar doe je nieuwe batterijen in.

Bovendien moet de rookmelder een testknop hebben, waarmee je de werking van de rookmelder kan testen.

Nest Protect rookmelder

Slimme rookmelders

Je kan ervoor kiezen om ‘normale’ rookmelders in huis op te hangen die een geluidssignaal geven als er rook wordt waargenomen. Maar wat als je niet thuis bent? En hoe weet je of je rookmelder te allen tijde werkt? Slimme rookmelders lossen dit op en bieden bovendien nog veel meer voordelen!

Pushmeldingen

Het grootste voordeel van slimme rookmelders is dat deze direct een pushbericht sturen naar je smartphone of tablet als er rook wordt waargenomen. Zo ben je direct op de hoogte van een eventueel startende brand, zelfs als je niet thuis bent! Vervolgens kun je direct buren en hulpdiensten inschakelen. Je kunt bij sommige rookmelders ook buurtbewoners betrekken bij deze meldingen, zodat ook zij in actie kunnen komen.

Bedienen met je smartphone

Ook slimme rookmelders kunnen soms een vals alarm geven, bijvoorbeeld als er ergens iets aanbrandt in de pan. In dat geval kun je het geluidssignaal van afstand uitzetten en hoef je niet op een stoel te gaan staan om het alarm uit te zetten.

Rook, koolmonoxide of stoom?

Een aantal slimme rookmelders kan stoom van rook onderscheiden. De kans op vals alarm neemt hiermee fors af. Vooral als je rookmelders in de buurt van de keuken of badkamer hebt hangen. Ook zijn er rookmelders die in staan zijn om koolmonoxide waar te nemen, een gas dat je niet ruikt maar wel dodelijk kan zijn. Lees hier meer over koolmonoxide en de gevaren ervan.

Een voorbeeld van een slimme rookmelder die onderscheid maakt tussen rook, stoom en koolmonoxide is de Nest Protect rookmelder.

Koppelen met andere smart home oplossingen

Het is mogelijk om een slimme rookmelder te koppelen aan andere smart home apparaten met behulp van apps zoals Olisto. Zo kun je instellen dat je Philips Hue verlichting fel gaat branden als er alarm wordt geslagen door een slimme rookmelder. Op die manier hoef je geen lamp meer aan te zetten en kun je direct naar buiten vluchten.

Ook kun je je cv-ketel of boiler direct laten uitschakelen als er koolmonoxide wordt waargenomen. Zo wordt verdere verspreiding van dit dodelijke gas voorkomen.

Welke slimme rookmelder kies je?

Er zijn verschillende smart home merken die slimme rookmelders aanbieden. In de basis zijn deze rookmelders allemaal gemakkelijk te plaatsen, in te stellen en sturen ze een pushbericht als er alarm wordt geslagen.

De enige echte uitschieter is de eerdergenoemde Nest Protect. Deze rook- en koolmonoxidemelder laat het alarm niet zomaar afgaan, maar meldt ook waar het gevaar is, licht op om de vluchtroute te verlichten en is te koppelen aan andere Nest Protects om zo het alarm in het gehele huis af te laten gaan. Bovendien kun je bijvoorbeeld je Philips Hue koppelen aan deze rookmelder om bij een alarm alle lampen fel aan te zetten en/of de CV-ketel uit te zetten.

Kies je slimme rookmelder

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Bobbi
5 maanden geleden door Joost
6 maanden geleden door Joost