Slimme rookmelders redden levens

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

7 redenen waarom je rookmelder slim wordt.

De winter is fijn en gezellig, maar kan ook gevaarlijk zijn. We staan meer in de keuken, laten het haardvuur branden en de verwarming staat hoger. Dat verhoogt de kans op brand en koolmonoxidelekken aanzienlijk. Met Kerst hangen we de boom zelfs vol met lichtjes en wordt het risico nog groter. Een slimme rookmelder voorkomt veel problemen.

Waar rook is, is vuur...

Dat branden gevaarlijk zijn, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Wat veel mensen nog niet weten is dat rook eigenlijk veel gevaarlijker is dan het vuur. Een vuurtje kan zich in minder dan 5 minuten ontwikkelen tot een brand en dat gaat vaak gepaard met enorm veel rook. Die rook is vaak de oorzaak van de meeste dodelijke slachtoffers bij een brand. We denken vaak dat we wel wakker worden als we de rook ruiken, maar als we slapen werkt onze neus niet. 

Vertrouw niet alleen op je zintuigen

We kunnen bij een brand dus niet vertrouwen op onze eigen zintuigen en dus is het veilig om extra hulptroepen in te schakelen. Niet in de vorm van een persoonlijke brandweerman, maar in de vorm van een rookmelder. “Uit onderzoek blijkt dat in 70 procent van de gevallen een rookmelder kan zorgen voor een snelle evacuatie”, legt Karl Moreas, Kapitein Operationale Dienst Brusselse Brandweer, uit in een interview met ENGIE over het belang van rookmelders.

Volg je vluchtroute

Het ophangen van een rookmelder is dus belangrijk, maar waar hang je ze? Volgens Moreas kun je de rookmelders het beste hangen op het traject van de vluchtroute. Dat betekent dat rookmelders moeten hangen op de overloop bij de slaapkamers, bij de trap en in de entree. Hij raadt niet aan om ze in de keuken of garage te hangen, omdat de dampen en uitlaatgassen kunnen leiden tot vals alarm.

Wat maakt een rookmelder slim?

Traditionele rookmelders konden wel eens af gaan tijdens het koken, waardoor mensen de batterij eruit haalden. Dat is natuurlijk niet zo slim! De nieuwste generatie rookmelders is dat wel. Wat maakt deze apparaten slim?

  1. Een slimme rookmelder kan een melding sturen naar je telefoon voor als je zelf niet thuis bent, zodat je polshoogte kunt gaan nemen of de brandweer kunt bellen.
  2. Ze zijn ook met je smartphone te bedienen.
  3. Het apparaat test regelmatig de status van de batterijen en de sensoren, zodat je altijd zeker weet dat het goed werkt en je er dus beter op kunt vertrouwen.
  4. Ze herkennen het verschil tussen rook en stoom, zodat er minder valse meldingen zijn.
  5. Sommige type slimme melders, zoals Nest Protect, merken het verschil tussen smeulend en snel brandend vuur, zodat je optimaal kunt handelen in deze noodsituaties.
  6. Sommige melders herkennen koolstofmonoxide en waarschuwen bij deze gevaarlijke lekkages.
  7. Er zijn rookmelders die kunnen werken als nachtlampje en verlichten als je langs loopt.

Er zijn dus heel veel verschillende mogelijkheden en functionaliteiten. Kijk op onze website om te weten welke rook- en CO-melder voor jouw situatie geschikt is.

Bekijk hier het interview met Karl Moreas:

Populaire slimme rookmelders

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Bobbi
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost