Wat is domotica?

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Alles over domotica in je smarthome

De termen domotica, smart home, connected home of slimme woning komen steeds vaker voorbij. Maar wat betekent domotica en hoe is huisautomatisering vanaf de jaren zeventig uit de vorige eeuw ontwikkeld?

Wat is domotica?

Het woord domotica komt van het Latijnse ‘domus’ en dat betekent huis. De toevoeging ‘tica’ komt van robotica, informatica en telematica en is dus een aanvulling op het huis. Domotica wordt over het algemeen gedefinieerd als de technieken en technologieën die worden gebruikt om de woning en apparaten in die woning te automatiseren.

De termen domotica, smart home en huisautomatisering worden vaak gebruikt en gaan allemaal over hetzelfde. Het is de integratie van technologie en diensten om de kwaliteit van leven te vergroten. Domotica is de verouderde term voor wat we tegenwoordig smart home noemen, want dat stond aan het einde van de vorige eeuw vooral voor het automatiseren van taken. Die apparaten beschouwen we tegenwoordig als ‘dom’, omdat je verder weinig kon doen met de domotica in huis. De domotica waren goed voor hun specifieke taak, maar daar bleef het bij.

De tweede generatie van domotica kreeg een internetverbinding, waardoor veel meer mogelijk werd, zoals het op afstand kunnen besturen van apparaten. Deze apparaten zijn ook veel beter in staat om data te vergaren en te analyseren, zodat je kunt handelen op basis van die inzichten. Je kunt efficiënter verwarmen als je systeem merkt dat je niet thuis bent en zichzelf automatisch uitschakelt. Deze apparaten worden tegenwoordig slimme apparaten genoemd en als je ze gebruikt om je huis te automatiseren, spreek je van een smart home.

Sinds wanneer bestaat domotica?

Domotica is dus niet nieuws. Een video uit de jaren zeventig laat een van de eerste intelligente huizen ter wereld zien. Dat huis is gemaakt door de Franse ingenieur Pierre Sarda die in België woonde. Hij kan worden beschouwd als de pionier van domotica. Hij bouwde zijn smarthome in 1974 en veel van zijn uitvindingen zien we in moderne smarthomes terug.

Bekijk de Franstalige video hieronder:

Het hart van dit slimme huis is een centrale computer met allerlei knoppen voor diverse functies. Pierre Sarde gebruikt de knoppen van dit domotica systeem om de verschillende functies van zijn huis te activeren. Zo kan hij met het omzetten van een knop de rolluiken laten zakken en kan hij zijn robotgrasmaaier op afstand aanzetten. Dat is dus echt home automation van de oude stempel.

Voorbeelden domotica

Domotica is opgebouwd rond drie pijlers: comfort, veiligheid en besparing. Het basisidee is om het welzijn van het individu in zijn omgeving maximaal te ontwikkelen, zoals er zo mooi staat in de video. Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. We automatiseren onze huizen om het comfort te verhogen en om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat wordt geoptimaliseerd. Dat optimaliseren kan op heel veel manieren en de voorbeelden van domotica zijn daarom eindeloos.

Denk aan het meten van luchtkwaliteit en het verbeteren ervan, de sfeer verhogen door de juiste verlichting of het verwarmingssysteem automatiseren, zodat het altijd de juiste temperatuur is. Dat zijn enkele voorbeelden van domotica om het comfort te verhogen. 

Met domotica kun je ook je veiligheid verbeteren. Intelligente alarmsystemen worden steeds nauwkeuriger en voorkomen in sommige gevallen zelfs inbraak, omdat ze herkennen wanneer wordt ingebroken en vervolgens alarm slaan. Je kunt de slimme verlichting ook gebruiken om de veiligheid te vergroten. Zo kun je schema’s instellen, zodat het lijkt alsof je altijd thuis bent, ook al ben je op vakantie. Of je bedient de lampen thuis met je app op je smartphone vanaf je vakantieadres. Er zijn ook slimme water-, rook- en koolmonoxide-detectors die je veiligheid vergroten.

Door je huis slim te maken, kun je ook besparen. Je kunt het energieverbruik optimaliseren; dat betekent dat je veel efficiënter omgaat met je stroomverbruik en dat bespaart natuurlijk energie en geld. Dat kan met slimme stopcontactenenergiemeters en douchekoppen. Sommige merken bieden zelfs zonnepanelen om aangesloten apparaten van stroom te voorzien. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je energie.

Domotica maakt ook tijd vrij door minder aangename taken te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigers. Door deze taken van je over te nemen, houd je zelf meer tijd over voor leuke dingen waar je normaal niet aan toe komt.

Voor die leuke dingen kun je ook weer domotica gebruiken, want je kunt de entertainment in je huis slim maken. Zo kun je de slimme verlichting koppelen aan wat er op je scherm te zien is, zodat de lampen mee kleuren met het scherm. Dat is een voorbeeld van de mogelijkheden van Philips Hue Sync. Dat vergroot de kijkervaring enorm. Als je daar ook je speakers op aansluit, krijg je een nog betere bioscoopervaring in je eigen huis. Deze speakers kun je aansluiten op je entertainmentsysteem, maar er zijn ook speakers die je kunt aansluiten en die kunnen worden gebruikt als bediening voor de rest van de slimme apparaten in je smart home.  

Waarom beginnen met domotica?

Je wil natuurlijk je comfort, veiligheid en efficiëntie in je eigen huis verhogen. In de bovenstaande video wordt gesuggereerd dat domotica vooral bedoeld is voor hotels, ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Dat was misschien vroeger zo, maar het grote voordeel is dat tegenwoordig een veel grotere doelgroep kan genieten van de voordelen. Dat heeft alles te maken met betaalbare domotica en een verbeterd gebruiksgemak ervan.

Steeds meer intelligente apparaten worden betaalbaar en er is iets beschikbaar voor elk budget, elke behoefte en elk verlangen. Zoals onze CEO Isabella Namèche in dit interview uitlegt kun je een huis stapje tot stapje omvormen tot smart home. Er zijn van veel producten diverse startertkits. Dit zijn instapmodellen met voordelige pakketten als betaalbaar startpunt voor je slimme huis.

Het verbeterde gebruiksgemak is een andere reden voor de groeiende populariteit van domotica. Ze moeten eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn. De meeste van de apparaten die we verkopen bij 50five zijn ‘plug & play’. Dat wil zeggen: gewoon aansluiten en ze zijn klaar voor gebruik. En als je toch het wachtwoord moet veranderen, kan dat vaak eenvoudig. Er zijn ook wat apparaten in onze domotica shop die vragen op een professionele installatie en daarom hebben we een installatieservice met gecertificeerde installateurs.

Wat is de verdere ontwikkeling van domotica?

Er worden steeds meer dingen via het internet gedaan en het bedienen van uw huishoudapparaten is er één van. Hoe meer apparaten worden gemaakt, hoe meer er mogelijk wordt om het huis te optimaliseren. We kunnen dus zeggen dat domotica of smarthome meer verwijst naar de mogelijkheden van dit type huis dan naar het huis zelf. Het is een levensstijl die steeds populairder wordt in een maatschappij waar mensen steeds sneller en drukker worden en steeds minder tijd hebben om te ademen.

Een slim huis is dus een huis waar het heden en de toekomst samenkomen, een verademing in het toch al drukke leven van mensen. 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Bobbi
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost