Geofencing: automatisch jouw smart home aansturen met GPS

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Geofencing plaatst een soort virtuele afbakening rond je smart home, maar wat heb je daar nu precies aan?

Iedereen is er ondertussen wel al aan gewend. Je hebt ergens heerlijk zitten te eten en krijg vervolgens op je smartphone een bericht of je een recensie wilt geven. Gek toch; het restaurant kan toch niet weten dat jij er was en bovendien, hoe kunnen ze dan een bericht naar de telefoon sturen? Heel simpel. Het restaurant past geofencing toe. Lees hier meer over de kracht van geofencing.

Apparaten in de ruimte reageren op aanwezigheid van de smartphone

Als we het hebben over een geofence, dan doelen we er op dat een bepaald gebied – je winkel, je smart home - op virtuele wijze wordt afgebakend middels het gebruik van GPS. Loop jij met je smartphone de afbakening binnen, dan zijn slimme apparaten in staat bepaalde taken uit te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van een pop-up melding zoals hierboven beschreven. Met andere woorden; de apparaten in de ruimte reageren op de aanwezigheid van je smartphone. Dit doordat de apparaten het GPS-signaal lezen.

Lichten doven automatisch als jij weg gaat

Je kunt geofencing ook binnen je eigen smart home toepassen. Dat is zelfs een goed idee, want dit maakt de besturing van slimme apparaten een stuk eenvoudiger. Kijk maar eens naar de Philips Hue. Ook deze slimme verlichting maakt gebruik van geofencing. Je kunt immers instellen dat de lichten in je huis automatisch doven bij vertrek en dat ze weer aangaan bij thuiskomst. Ook dit werkt op basis van GPS op je smartphone. Philips Hue geeft zelfs een extra dimensie aan geofencing door het op meerdere gebruikers toe te passen. Zo kun je Hue instellen dat de verlichting gewoon aan blijft als een van de gebruikers gewoon in huis is en gaat die verlichting pas doven als daadwerkelijk iedereen het huis verlaten heeft. Zo voorkom je de situatie dat je partner in het donker zit als jij de deur uitgaat. Let op; zorg dan wel dat elke gebruiker in dit geval de GPS aanzet en de smartphone dus mee moet nemen.

 

Geofencing wordt ook toegepast bij slimme apparaten

Geofencing wordt ook al nadrukkelijk toegepast bij slimme thermostaten. Mooie voorbeelden hiervan zijn zonder meer de Honeywell Lyric T6 modellen. Deze apparaten gebruiken geofencing om de verwarming lager of helemaal uit te zetten als jij uit je huis vertrekt en maken het andersom weer warm als je weer thuiskomt. Deze thermostaten zijn ook nog eens zelf lerend. Dat betekent dat ze na verloop van tijd leren hoeveel tijd het in beslag neemt om je smart home op de juiste temperatuur te krijgen. Door het gebruik van geofencing rond je woning en je GPS-locatie kunnen de thermostaten zich aanzetten voordat je de woning binnen gaat. De kracht van deze thermostaat is niet alleen de warmte waarvan je geniet als je thuiskomt maar zeer zeker ook de energie die je zo bespaart en dus het geld dat je zo in je zak kunt houden. Ook de thermostaat en radiatorknoppen van Tado beschikken over de optie tot geofencing.

 

Een warm huis als je weer thuiskomt

Ook Google heeft geofencing omarmd. Google combineert zelfs een aantal toepassingen, specifiek met de producten van Google Nest. Nest heeft bijvoorbeeld een slimme en thermostaat met geofencing, de inmiddels bekende Nest Learning Thermostat, die tevens ook zelflerend is. Ook nu gaat de temperatuur naar beneden als je weg gaat en omhoog als je thuiskomt. De slimme thermostaat van Nest is dat het te gebruiken is met andere slimme apparaten. Die apparaten hoeven niet van Nest te zijn maar mogen ook van andere merken zijn.

 

 

Je krijgt meldingen op je smartphone als je weg bent

Ook de Nest Hello videodeurbel werkt met geofencing. De deurbel heeft een camera die in staat is mensen die aanbellen en verdachte bewegingen spot. Gebeurt dit, dan is de Hello in staat een melding naar je telefoon te sturen. Overigens kun je die meldingen zelf in- en uitschakelen. Zo voorkom je dat je steeds weer meldingen krijgt, terwijl je gewoon in de tuin zit bijvoorbeeld. Maar: ook dit apparaat kan geofencing gebruiken en dan gaat de videobel pas aan als jij het huis verlaat. Dan krijg je dus ook pas meldingen op je smartphone als er iets verdachts rondom je huis gebeurt. Zo betekent geofencing dus ook extra beveiliging van je woning.

Op afstand zien wat er in je huis gebeurt

Die beveiliging kan nog verder gaan overigens. Zo heeft Honeywell ontzettend slimme beveiligingscamera’s voor binnenshuis. Deze camera’s zijn in staat zowel bewegingen als geluiden in je huis te herkennen. Net als de Hello videodeurbel kunnen de camera’s meldingen naar je telefoon sturen. Ook deze camera’s werken met geofencing. Je stelt ze zo in, dat ze pas inschakelen als je niet thuis bent. Zo kun je van afstand zien wat er precies in je huis aan de hand is.

 

Ben je in de buurt, dan wordt de deur ontgrendeld

Tenslotte, ook de Nuki Smart Lock gebruikt geofencing. Dit slimme deurslot maakt geen gebruik van fysieke sleutels maar voor spraakcommando’s op de telefoon. Door geofencing te gebruiken, kun je de smartphone als sleutel gebruiken. Smart Lock weet wanneer jij de woning verlaat en kan de deur hierna automatisch op slot zetten. Met behulp van GPS herkent de smartphone als je in de buurt bent en wordt de deur weer ontgrendeld. Heel erg handig dus, en buitengewoon veilig. En zo zijn er dus veel slimme apparaten die gebruik maken van geofencing. De taken worden automatisch uitgevoerd, aan de hand van je locatie. Het is gemakkelijk, veilig en je bespaart ook nog eens op energie.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Bobbi
5 maanden geleden door Joost
6 maanden geleden door Joost