Wat is een mesh-netwerk?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Supersnel, altijd het beste signaal en je hebt er geen kabels voor nodig.

De één streamt graag video op zijn slaapkamer, terwijl de ander online wil spelen op zolder. Een gezinslid wil op dat moment een videovergadering op zijn laptop houden, terwijl weer een ander net wat foto’s probeert te verzenden. Hoe meer mensen online willen doen, hoe groter de belasting op het wifi-netwerk. Het gevolg is een trage of haperende verbinding, tot frustratie van iedereen. Lees hieronder waarom het opzetten van een mesh-netwerk de oplossing is.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerken om de belasting te verdelen. Er zijn veel draadloze mesh-systemen op de markt, waarmee je draadloze netwerken over een grote oppervlakte kunt opzetten. Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

Mesh netwerk

Wat zijn de voordelen van een mesh-netwerk?

  • Mesh-netwerken zijn ideaal voor locaties waar geen ethernetkabel ligt en waar het wifi-signaal niet voldoende sterk is. De enige kabel die je nodig hebt, is de kabel die van je modem of router naar de hoofdsatelliet loopt. Je plaatst daarna de andere zenders op de juiste plaatsen in of rondom je huis en het systeem configureert zichzelf.
  • Een mesh-netwerk opzetten gaat dus razendsnel en werkt altijd optimaal. Als een zender uitvalt, neemt de andere satelliet deze netwerktaken over. Zo houd je altijd het beste signaal, waar je ook in het netwerk bent. Je hebt geen last van het verlies van snelheid of bereik.
  • Ook al heb je meerdere nodes, je realiseert één mesh-netwerk. Dat netwerk is beschikbaar over het hele oppervlakte. Je hoeft dus op je smartphone niet te switchen van netwerk (SSID) als je naar de tuin loopt, het systeem weet met welke node je dan het beste verbinding kunt maken voor het beste signaal. Dat verwisselen van node gaat naadloos en daar merk je dus zelf niks van, terwijl je wel het beste signaal houdt.
  • De mesh-oplossingen gaan verder dan traditionele routers en bevatten meer functionaliteiten. Zo hebben deze systemen vaak een ingebouwde bescherming tegen cybercriminaliteit, kunnen ze zelf voorrang geven aan apparaten die meer bandbreede nodig hebben, ondersteunen ze smarthome-platformen en kun je bepaalde filters instellen, zodat je kindere veilig kunnen internetten.

Wat is het verschil tussen een mesh-netwerk en een wifi-netwerk?

Een mesh-netwerk is eigenlijk de volgende stap in de evolutie van wifi-netwerken. Veel mensen krijgen van hun internetleverancier een modem om verbinding met het internet te krijgen en een router om die verbinding draadloos te maken. De signaalsterkte neemt echter snel af als het door vloeren moet en dat betekent dat je op zolder of in de tuin vaak last hebt van een slecht bereik. Mesh satellieten zijn in feite kleine radiozenders die werken als draadloze routers en bestaande wifi-standaarden gebruiken.

Wat is het verschil tussen een mesh-satelliet en een wifi-repeater?

Veel mensen kiezen voor een wifi repeater om het signaal te versterken, maar dat is vaak niet de juiste oplossing. Een wifi-repeater pikt het signaal op en zendt het verder uit, maar omdat het apparaat tegelijkertijd moet zenden en ontvangen richting de router, wordt de snelheid gehalveerd. Je hebt dus wel meer bereik, maar tegen een lagere snelheid. Een mesh-satelliet heeft vaak meerdere ingebouwde radio’s van 2,4 GHz en 5 GHz, die specifiek voor ontvangen of zenden worden ingezet. Zo hebben ze geen 'last' van de onderlinge communicatie, want dat is juist hun kracht en daardoor kunnen ze altijd het beste signaal bieden.

Waarom is een mesh-netwerk sneller?

Dat heeft dus te maken met de meerdere radio’s per satelliet en de onderlinge communicatie met elkaar en met het vaste internetpunt. Deze verbinding tussen de wifi-apparaten met elkaar en met het vaste internetpunt (de modem) wordt ook de ‘backhaul’ genoemd. Hoe beter de backhaul, hoe beter het netwerk wordt. Sommige mesh-satellieten hebben bijvoorbeeld twee 5GHz-radio’s en een 2,4GHz-radio die samenwerken om een maximale bandbreedte te kunnen bieden. Het systeem zorgt vervolgens zelf voor een constante eigen draadloze verbinding tussen de 5 GHz-radio’s van de satellieten in het netwerk, zodat je over het hele netwerk altijd een sterk signaal houdt.

Wat zijn de verschillen tussen multiroom-wifi en mesh-wifi?

Mesh-netwerken zijn dus een ideale oplossing voor plekken waar geen netwerkkabel ligt of waar het draadloze signaal niet beschikbaar is. Hoe meer zenders je toevoegt aan het netwerk, hoe groter en sneller het netwerk wordt. Daar heb je dus meerdere zenders voor nodig en daar zit ook het verschil tussen multiroom-wifi en mesh-wifi. Een multiroom-wifinetwerk bestaat uit een set van 2 of meer nodes die draadloos met elkaar zijn verbonden. In een mesh-netwerk is een node verbonden met minimaal twee andere nodes.

Hoeveel nodes heb je nodig voor een optimale dekking?

Je kunt het mesh-netwerk uitbreiden door nodes toe te voegen, maar dat vergt vaak een investering. Je wilt natuurlijk overal het beste signaal, maar je wilt niet te veel geld uitgeven door onnodig extra satellieten aan te schaffen. De drie satellieten van TP-Link Deco M9 Plus hebben een draadloos bereik van ongeveer 600 vierkante meter, terwijl de drie nodes van Netgear Orbi RBK53 ongeveer 700 vierkante meter halen. Kijk vooraf dus goed hoe groot de gewenste oppervlakte is en hoeveel satellieten je nodig hebt. Bij appartementen en kleinere huizen heb je vaak voldoende aan twee nodes. Heb je een groter huis en wil je ook achter in de tuin een goed signaal, dan heb je minimaal drie satellieten nodig.

Is mesh beter dan internet met een ethernetkabel?

Het antwoord is nee. Als je de mogelijkheid hebt om een fysieke ethernetkabel aan te leggen, moet je daar altijd voor kiezen. Bedraad internet is altijd beter dan draadloos internet. Als je toch een kabel hebt liggen naar andere ruimtes en je wilt daar ook een sterk signaal, kies dan voor het aansluiten van accesspoint op die kabel. Daarmee maak je het signaal namelijk draadloos en heb je een krachtig signaal omdat je dicht bij de internetbron blijft. In heel veel gevallen is dat echter niet mogelijk en dan moet je kijken naar alternatieven. Kies niet voor een wifi repeater, maar investeer in dat geval liever wat meer en koop een mesh-systeem.

Lees hier meer informatie over de mesh-systemen TP-Link Deco M9 Plus en de Netgear Orbi.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Bobbi
5 maanden geleden door Joost
6 maanden geleden door Joost